3 vragen over Zakelijk Zelfvertrouwen aan de auteur.

0
4987
zakelijk zelfvertrouwen

Interview met drs. Jikkie Has die onlangs het boek ‘Zakelijk Zelfvertrouwen – Durf succesvol te zijn’. Wij stelden haar 3 vragen over ‘zakelijk zelfvertrouwen’.

In je boek schrijf je over ‘Zakelijk Zelfvertrouwen’, is er dan een verschil met ‘privé’ zelfvertrouwen?

Goeie vraag. Vaak voel je thuis genoeg zelfvertrouwen; je hebt je hobby’s, vrienden, familie, sporten; alles loopt zoals het loopt. Als ondernemer wordt je vaak gedwongen om uit je comfortzone te komen.

Moet je zichtbaar zijn op LinkedIn, (potentiele) klanten benaderen, je producten en diensten aan de man brengen. En dat kan verdomd spannend zijn; mis je het zakelijke zelf­vertrouwen.

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de mate van zelfvertrouwen een veel grotere succesfactor is dan bijvoorbeeld je ambities, de mate waarin je risico’s neemt of je opleidingsniveau. Zeker als ondernemer: als jij niet in jezelf gelooft, doet een ander het ook niet. Kortom, zelfvertrouwen, juist op zakelijk vlak- is van essentieel belang voor het succesvol worden én blijven van je bedrijf.

In je boek schrijf je vanuit wetenschappelijk perspectief; wat zegt de wetenschap over wat zelfvertrouwen is?

In de jaren tachtig is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar zelfvertrouwen; het is zelfs jarenlang een van de belangrijkste onderwerpen in de psychologie geweest. Het heeft jaren geduurd voordat er consensus was over wat zelfvertrouwen nu precies is.

Het blijkt dat zelfvertrouwen bestaat uit twee dimensies: waardigheid en vaardigheid.

Waardigheid gaat over je eigenwaarde: mag je succesvol zijn, mag je zichtbaar worden, ben je goed genoeg? Dit gaat dus over hoe je naar jezelf kijkt.

De tweede pijler gaat over ‘vaardigheid’: hoe goed ben je in de dingen die je doet. Hoe staat het met je vaardigheden op het gebied om LinkedIn in te zetten voor je bedrijf? Hoe staat het met je (online) verkoopvaardigheden.

Mensen met zelfvertrouwen hebben zowel een positieve eigenwaarde als wel voldoende vaardigheden.

Hoe werkt dat dan precies? Als jij je onzeker voelt op bijvoorbeeld zichtbaar worden op LinkedIn: komt dat om je concrete vaardigheden mist; weet je niet wat en hoe je iets moet posten. Of weet je niets anders te posten dan promotie-posts.

Maar het kan ook zijn dat ‘iets’ op het gebied van je eigenwaarde je tegenhoudt waardoor je niet zichtbaar (genoeg) bent op LinkedIn. Ben je bang om kritiek te krijgen. Bang om ‘verkoperig’ over te komen. Ben je pas blij als je veel ‘duimpjes en reacties hebt gekregen. Wil je anderen niet lastig vallen; noem maar op.

Check dus voor jezelf of je aan één of misschien wel beide pijlers mag gaan werken. Beiden moeten op orde zijn, wil je vol zelfvertrouwen zichtbaar worden of aan acquisitie willen gaan doen.

In het boek leer je hoe je zo wel je waardigheid kunt vergroten als wel je vaardigheden kunt trainen om daadwerkelijk met zakelijk zelfvertrouwen de kloof tussen praktijk en ambities te dichten.

Als je kijkt naar zelfvertrouwen tussen mannen en vrouwen, is er dan een verschil?

Onderzoek toont aan dat mannen iets meer hun zelfvertrouwen uit de pijler van ‘vaardigheden’ halen ten opzichte van vrouwen. Mannen zijn meer bezig met ‘succes en falen; hoe kunnen ze zo snel mogelijk succesvol worden? Onderzoek laat zien dat bijvoorbeeld als mannen ontslagen worden, hun zelfvertrouwen meer daalt dan bij vrouwen.

Vrouwen daar en tegen laten hun zelfvertrouwen iets meer bepalen door de pijler van ‘waardigheid’, ofwel hun eigenwaarde. Je eigenwaarde wordt mede bepaald door je zelfbeeld. Omdat objectieve maatstaven ontbreken om te bepalen hoe je het ‘doet’, wordt er meer gekeken naar anderen, om zo te bepalen waar ze staan. Vrouwen houden dus meer rekening met ‘wat anderen wel niet zullen denken’, zijn meer gericht op de ander, terwijl mannen meer denken ‘draagt het bij aan mijn succes?’.

Boeiend! Waar kunnen we meer informatie over jou vinden en jouw boek bestellen?

Meer informatie kun je vinden op mijn website: www.zakelijkzelfvertrouwen.nl . Je kunt mijn boek bestellen bij onder ander managementboek.nl, maar ook bij je lokale boekhandel.

https://www.managementboek.nl/boek/9789492528476/zakelijk-zelfvertrouwen-jikkie-has

Zie jij verschillen tussen mannen en vrouwen wat betreft zelfvertrouwen? Deel het in de comments!